Het weekend van 2 en 3 april opende Audiovideo2day haar deuren voor pers en publiek op de Audiovideo2day-show, een van de belangrijkste audio en video-evenementen voor België. Hieronder het verslag van AudioVideo2day over de ruimte waarin Sonority-Audio acte de presence gaf.

In de Rubens 2-zaal toonde Sonority Audio diverse Europese premières, zoals de vernieuwde ADAM ARTist 5, Edwards Audio TT1-draaitafel en BMC-elektronica die allen een interessante aanleiding vormden om met een gezonde dosis nieuwsgierigheid naar de Sonority Audio demo-ruimte af te zakken. Het was ook het moment om ons nog eens te vergapen aan de zéér begeerlijke ADAM Tensor luidsprekers.

antwerpen2011_328

Dit jaar hanteerden de mensen van Sonority Audio het "less is more"-principe. Geen ADAM-luidsprekers uit de ADAM TENSOR-referentielijn in de demoset, wel de Actieve Adam ARTist 5 multimedia monitor en de passieve ADAM Column MK3-vloerstaanders. ADAM is al jaren bekend als producent van toonaangevende monitoren voor de professionele studiowereld. Hun kennis  implementeren ze ook in hun luidsprekers bestemd voor de consumentenmarkt.

Zeer herkenbaar bij beide luidsprekers is de ART-driver. Deze bestaat een uit een gevouwen ribbon en is een verfijning van de door Heil ontwikkelde Air Motion Transformer. Ze werken volgens hetzelfde principe als een blaasbalg. Afhankelijk van het signaal zetten deze uit of trekken ze samen. In tegenstelling tot vele nieuwe opdoemende luidsprekermerken, dikwijls met een buitensporig prijskaartje en geen enkele toegevoegde innovatieve waarde, scoort de nieuwe ARTist 5 duidelijk met zijn verbluffende prestaties bij het publiek tijdens de demo.

antwerpen2011_329

Ondanks vergelijkbare afmetingen, is hij meer dan een vernieuwde versie van de ADAM A5-monitor. Hij zal zeker in de smaak vallen van de iPod-generatie. Deze multimedia monitor, in combinatie met een laptop als bron, zette een zeer volwassen prestatie neer.

De ADAM Column MK3 vormde een perfecte match met de elektronica van CANOR. Dit is een Slovaaks audiomerk dat een plaatsje wil veroveren in het high end-segment met buizenapparatuur. Persoonlijk was ik hen nog nooit eerder tegengekomen in België. Als bron fungeerde de CD2 VR+-cd-speler. Deze 12 kilogram wegende buizenspeler kreeg onlangs het predicaat "referentieklasse" in een Duits audiotijdschrift.

antwerpen2011_330

De speler combineert een modern design met uitmuntende muzikale prestaties en gebruiksgemak. Een Philips L1210/65-loopwerk, in combinatie met een 24bit/192kHz Burr-Brown PCM 1792A-processor, zet het ingelezen digitale signaal om naar een analoog signaal. Via de TP106VR+  20Watt class A geïntegreerde buizenversterker werd dit signaal versterkt en doorgestuurd naar de ADAM Column MK3-luidsprekers. Een aantal kernwoorden die ik in mijn notaboekje heb genoteerd bij het beluisteren van deze set zijn: homogeen, volwassen en muzikaal. Deze toestellen worden uit Slovakije geïmporteerd door Concept & Design Audio. Zij zijn onder andere ook invoerder is van de Empire-luidsprekers (B&W-look-a-likes, alhoewel de ontwerper van deze luidsprekers claimt dat hij deze vorm als eerste heeft bedacht), Xhadow connectoren en Cassiopeia audiokabels.

antwerpen2011_332

Zoals het een echte importeur betaamt, had Sonority Audio nog een aantal leuke primeurs in petto. B.M.C. Audio bijvoorbeeld is een nieuw audiobedrijf, opgericht door een groep van ervaren ontwikkelaars en zakelijke leiders die hun opgebouwde kennis en decennia van waardevolle ervaring samenbundelden om uitzonderlijke apparaten te ontwerpen in een uitgekiend design met modulaire mogelijkheden.

antwerpen2011_333

Hierdoor kan de eigenaar naar eigen, individuele behoeften zijn toestel laten aanpassen. Dit idee vraagt om een goede communicatie tussen klant en fabrikant. Een voorbeeld van dit doorgedreven concept is de BMC AMP C1 geïntegreerde versterker die zij zelf omschrijven als een eindversterker met variabele gain- en input-keuze. Door deze ongebruikelijke benadering bieden zij de kans aan de muziekliefhebber deze versterker naar eigen smaak en voorkeur te tunen.

antwerpen2011_336

Achteraan in de ruimte stond er nog een andere primeur. De Edwards Audio TT1-draaitafel. Deze is voorzien van een Rega-arm die standaard uitgerust is met een Goldring Elektra-element, wat garant staat voor prestaties op hoog niveau tegen een zeer democratische prijs. Het is een plug en play-draaitafel. Uit de doos nemen, het tegengewicht afstellen, aansluiten, plaatje uitkiezen en genieten in een comfortabele luisterstoel. Iemand met een kleiner budget die niet wil inboeten op kwaliteit, vindt hier een geweldige compagnon de route tijdens het beluisteren van vinyl.

Het  AktiMate actief luidsprekersysteem ontbrak ook niet op het appèl. De populariteit van de iPod en diverse mp3-spelers, leidde tot de ontwikkeling van een nieuwe categorie luidsprekers met een geïntegreerd docking-station. De AktiMate is een actief tweeweg luidsprekersysteem met eigen dockingsysteem. Het systeem is ontworpen in Australië in samenwerking met het Engelse Epos en Creek Audio.

antwerpen2011_338