April 2011, Op de avond in april stonden Canor (met cd speler en versterker) en Adam (luidsprekers) centraal. De componenten in de set waarin onderling verbonden door kabels van het merk Cassiopeia. Dennis van Dorp van Sonority-audio en Ronald Overbosch van Concept & Design Audio verzorgden voor ons de avond. Ondanks dat we nog vrij recent op de vereniging (Juni 2010) Adam Tensor Beta luidsprekers hebben gehoord (staat ook tussen de verslagen), zijn ze van mening dat zij iets bijzonders hebben.
Onze interesse was gewekt.

Canor is een bescheiden fabrikant in de buizentechniek. De know how is er hoog. Zo hoog dat andere fabrikanten hun techniek bij Canor inkopen. Door zelf de buizen tot op 0,01% nauwkeurig testen en in te branden, onafhankelijk van anderen, is Canor als geen ander in staat om de maximale performance uit een schakeling te halen. Dit blijkt ook uit de plus uitvoering van de versterker die maar liefst 15 Watt meer uit dezelfde versterkerschakeling weet te peuteren. Dat is omgerekend een rendementsverbetering van liefst 37,5%!
De printplaten zijn tweemaal dikker dan gebruikelijk en er zijn sleuven in gefreesd. Waarom?......... Om aan militairy specs te kunnen voldoen! Om de kast zo weinig mogelijk te laten kunnen resoneren is gekozen om deze te lassen waardoor een hogere stijfheid bereikt word. Bovendien rust Canor iedere ingang uit met een galvanische scheiding, waardoor zonder brom, de tuner en televisie probleemloos kunnen worden aangesloten. Al met al ongebruikelijke maatregelen, die je zelden ziet bij een fabrikant. Aan de versterker hadden

audio_club_midden_show

 

Dennis en Ronald Overbosch de Adam Classic line Mk3 luidspreker aangesloten. Een drieweg luidspreker met midden en hoog volgens het Accelerating Ribbon Technology; bekend van de Heil Motion Transformer van dr. Oskar Heil. Voor de Classic Column Mk3 heeft men het frequentiebereik nog groter weten te maken voor het midden- en hooggedeelte.Deze gaat verder onder de naam X-ART. De uitvoering waarnaar we luisterden is passief. Er is ook een volledig actieve versie te krijgen.

2rhab9v

Adam geeft de kleine en grotere modellen dezelfde klankkleur mee middels de ART-technologie. Adam is van huis uit een studiomonitor fabrikant waarbij lage vervorming bij hoge geluidsdruk de norm is. Dit om tijdens het bewerken of het monitoren van de muziek in een studio fouten te ontdekken En hoe klonk het? Zelfs met klassieke muziek was er geen enkele sprake van hoorbare vervorming op een hoog geluidsniveau. We hoorden in het laag eigenlijk geen beperkingen, gezien de ruimte. Over de diepte in het geluidsbeeld kan ik geen beschrijving geven, omdat ik niet in de gewenste “sweet spot” zat. (Webmaster: De diepte/ruimtelijke weergave was prima voor elkaar.) Ook viel mij op dat bij lagere volumes de speaker ook al aangenaam klonken.

Vervolgens was het de beurt van de kleine Benjamin, de ARTist 5.En inderdaad, deze gaf eenzelfde geluidsindruk/karakter als zijn grote broer.

2jcd5r9
De actieve speaker met usb ingang was met een eenvoudige usb kabel en 'gewone' interlink met elkaar verbonden. Op verzoek is er later gebruik gemaakt van de cd speler.
Er werden dezelfde nummers gedraaid als in het begin van de avond.
Ook hier was vervorming afwezig.
Bijzonder is te vermelden dat de ARTist 5 op de hoeken van de tafel stond.
Dichter bij elkaar dan zijn grotere broers.
Nu is er veel ruimtelijkheid aanwezig en dynamiek, die zeker opvalt op door formaat van het speakertje.
De speakers kunnen hard spelen voor hun formaat en kunnen binnen de beperkingen van de afmetingen erg veel. Uiteraard liet die ARTist 5 wel horen dat deze speaker in een ander prijssegment zit dan zijn grotere broer.
Het is geen verrassing de ARTist 5 in de laagweergave zijn beperkingen heeft, maar voor zijn formaat geweldig goed.
Alleen al omdat het oppervlak van de woofer uiterard kleiner is dan bij zijn grote broer.
Voor echt laag is er nu eenmaal membraanoppervlak nodig.
De ARTist 5 is een mooie speaker voor een ondersteuning bij de TV en dergelijke toepassingen.
En laten we de zeer hoge WAF niet vergeten.
Het is een kleintje met zeker volwassen capaciteiten.

Ik wil benadrukken dat door oponthoud onderweg er slechts 15 minuten beschikbaar waren voor Dennis en Ronald om hun apparatuur op te stellen.
Dit in ogenschouw nemende, maakt dit de prestatie van de speakers op de avond nog groter.

Voor de geïnteresseerden verwijs ik naar informatie over Adam op www.sonority-audio.nl
en over de uitvinder van het ART principe dr. Oskar Heil op http://en.wikipedia.org/wiki/Oskar_Heil
Meer informatie over Canor is te vinden op http://www.conceptdesignaudio.nl